Gépgkocsi időszakos műszaki vizsgáztatása.

Vámtarifaszám meghatározása a regisztrációs adó megállapításához !

 

- Autó - Műszaki Vizsga Kapcsolat
Autószerelés
"Kocsi" Főoldal

Vizsgára felkészítés. Időszakos átvizsgálás. Személygépkocsi műszaki vizsga.

Könyvelés Adótanácsadás

Könyvelő Iroda

A linkek oldalon tárolt hivatkozásaink között szinte mindent megtalál: az autószerelés, könyvelés, klub egyéb sok-sok szolgáltatás és fontos oldal, amire szüksége lehet internetezés és a szürke vagy vidám hétköznapok során.
Autó vizsgáztataás kapcsolat
Vizsgáztatáshoz szükséges okmányok

Vámtarifaszám meghatározása a regisztrációs adó megállapításához

Vonatkozó jogszabály: 2003. évi CX törvény a regisztrációs adóról.
a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM r.
Végrehajtó hatóság: NKH területileg illetékes regionális igazgatósága.
A törvény rendelkezései alapján regisztrációs adót kell fizetni az Európai Közösség tagállamából behozott és Magyar Köztársaság területén forgalomba helyezendő személygépkocsi és lakóautó (a továbbiakban: személygépkocsi) után.
A törvény végrehajtása szempontjából:
1. forgalomba helyezés:a személygépkocsi belföldön első ízben történő nyilvántartásba vétele, átalakítás esetében az átalakítás tényének nyilvántartásba vétele;
2. átalakítás:a közúti jármű olyan műszaki megváltoztatása, amelynek eredményeként az e törvény hatálya alá nem tartozó gépjárműből személygépkocsi jön létre, illetőleg a személygépkocsi más adókategóriába kerül;
3. személygépkocsi:a Kereskedelmi Vámtarifa alapján a 87.03 vámtarifaszám (VTSZ) alá tartozó jármű.
A forgalomba helyezés előtti vizsgálat alapján a közúti forgalomban való részvételre alkalmasnak minősített 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeg alatti személygépkocsi és tehergépkocsi (M1 és N1 kategória) esetében meg kell állapítani, hogy a gépkocsi a regisztrációs adóról szóló 2003. évi CX. törvény hatálya alá tartozik-e (8703 vámtarifaszám alá tartozik-e).
87.03 vámtarifaszám megállapítása
A vámtarifaszám (VTSZ) magyarázat szerint 87.03 vámtarifaszám alá kell sorolni az alábbi gépkocsit és elsősorban személyszállításra tervezett más gépjárművet /az autóbuszok kivételével/.
E VTSZ alá tartoznak az egyszerű szerkezetű, egészen könnyű, háromkerekű járművek is, mint amelyeket motorkerékpár motorral és kerekekkel szereltek fel, ésamelyek mechanikus szerkezete megfelel a hagyományos gépkocsi jellemzőinek, azaz gépkocsi típusú kormányrendszerrel, hátramenettel és differenciálművel látták el.
Egyes gépjárműveknek az e VTSZ alá történő osztályozását néhány olyan jellemző alapján lehet elvégezni, amelyek arra utalnak, hogy a járműveket elsősorban személyek szállítására tervezték és nem áruszállításra. Ezek a jellemzők különösen az olyan gépjárművek áruosztályozásánál szükségesek, melyek bruttó tömege 5 tonnánál kisebb és egységes belső tere magában foglal egy, a vezető és az utasok szállítására szolgáló részt, illetve egy másikat, amely személyek és áru szállítására egyaránt szolgálhat. Ebbe a kategóriába tartoznak a mindennapi életben többcélú járműveknek nevezett gépjárművek (például a furgon típusú járművek, szabadidős terepjárók, "pick-up" kisteherautók). Az alábbiak mutatják az ezen VTSZ alá osztályozható járművekre általánosan alkalmazható konstrukciós jellemzőket:
a) állandó ülések biztonsági berendezésekkel (pl. biztonsági övvel vagy annak rögzítéséhez szükséges rögzítési helyekkel vagy szerelvényekkel) valamennnyi személy részére vagy a vezető és a elülső utasok mögötti hátsó részben állandó rögzítési helyek vagy szerelvények ülések és biztonsági berendezések rögzítésére. Az ilyen ülések lehetnek állandóak, felhajthatóak, a rögzítési pontokról kivehetők vagy összecsukhatók;
b) hátsó ablakok a két oldalfalon;
c) ablakos toló-, oldalra vagy felfelé nyíló ajtó vagy ajtók az oldalfalakon vagy hátul;
d) állandó fal vagy elválasztó hiánya a vezető és az elülső utasok számára szolgáló terület, valamint a hátsó, mind személyek mind teher szállítására használható térség között;
e) kényelmi berendezések, igényes belső kivitel és felszereltség a járműnek az utasok szállítására szolgáló területtel összefüggő teljes belső terében (pl. szőnyegpadló, szellőzés, belső világítás, hamutartók).

A gépjármű a törvény szerinti személygépkocsi-kategóriába sorolását, továbbá a személygépkocsi műszaki és környezetvédelmi osztályba sorolási adatait az NKH területileg illetékes regionális igazgatósága a forgalomba helyezés engedélyezésének eljárásában állapítja meg és a „Műszaki adatlap"-on rögzíti.
Gumikról
Vizsgáról